ИЗ ОПШТИНЕ

ШКОЛСКИ ОРКЕСТРИ МРАМОРКА И ДЕЛИБЛАТА ПОНОВО НАЈБОЉИ У СРБИЈИ

И ове школске године оркестри ОШ „Паја Маргановић“ Делиблато и ОШ „Сава Максимовић“ Мраморак вредно су радили и припремали се, заједно са својом менторком и диригентом – наставницом Виолетом Помар, за фестивале на којима редовно постижу врхунске резултате. Ипак, како прича проф. Помар, овог маја  – након трагичних догађаја у школи и у Београду и потом у селима код Младеновца –  није било нимало лако отићи на такмичења: „У Бачку Тополу смо сви  пошли  са великим теретом и деца и ја, као и њихови родитељи. У  једном моменту сам чак донела одлуку да због безбедности ове године одустанемо од свих такмичења. Велику подршку пружили су родитељи који су дали своју сагласност за одлазак деце на Фестивал,  сматарјући да би за све то био велики емотивни губитак.“ И заиста, на 61. Музичком фестивалу деце Војводине, одржаном 14. маја, школски  оркестри освојила су златно одличје: оркестар ОШ „Сава Максимовић“ са 95 бодова, а оркестар ОШ „Паја Маргановић“ Делиблато освојио је 98 бодова чиме је, са оркестром из Селенче који је имао исти број бодова, делио заједничко признање за најбољи оркестар Фестивала.  Овај успех значио је пласман на  23. Републичко такмичење хорова и оркестара основних школа које је одржано 28. маја у Сремским Карловцима у чувеној Карловачкој гимназији.

Са пуно емоција професорка Виолета Помар прича о том наступу:  „Ни ово такмичење није могло да прође без препрека. Наиме, оркестар ОШ „Паја Маргановић“ био је спреман да на Републичком такмичењу наступи без свог јединог солисте на хармоници, ученика 7. разреда Марка Радосављевића, јер је истог дана, због преклапања датума, морао да буде у Београду на Републичком такмичењу из биологије. Оно што другари нису очекивали је то да ће се 5 минута пре наступа изненада појавити њихов друг  ког су родитељи хитро након такмичења довезли у Карловце. Замислите то громогласно одушевљење које се зачуло у учионици  Гимназије када се он појавио на вратима. Убрзо затим, у  свечаној сали школе,  одјекнули су звуци наших оркестара у пуном саставу, који су задивили не само чланове жирија већ и публику која је након проглашења резултата  од свег срца  честитала на врхунској интерпретацији сложених уметничких дела.“

Жири је посебно похвалио музичке  аранжмане и дириговање прилагођене дечјем оркестру, па тако ни висока оцена није могла да изостане. Оркестар ОШ „Паја Маргановић је освојио прву награду са  99,66 бодова, а оркестар ОШ „Сава Максимовић“  такође прву награду са максималних 100 бодова, након чега је оркестар Мраморка  проглашен за лауреата  овогодишњег Републичког такмичења у категорији малих школа.

Наравно да је овде реч о изванредном успеху ђака обе школе, али оно што громко одзвања кроз причу њихове професорке је следеће, а тиче се најдрагоценијег што се изродило кроз дружење у овим школским секцијама и о чему она каже:  

„Утисци се још увек нису слегли, још се томе радује и о томе константно прича и пише на друштвеним мрежама. Са уздахом и сузама говоре осмаци обе школе како они више неће бити део анасамбла. Али, једно сигурно имају, предивне успомене, заједничка путовања, успех и дружења, обиље емоција, шетњу по Карловцима… Верујте, ово више нису два оркестра, ово је једна душа, једна група,  чије ће међусобно дружење трајати веома  дуго. Ако ме питате шта је  највећи успех, то нису награде, то су дечији осмеси, дечје несебично залагање за један заједнички циљ, њихов доживљај да су сви успешни и једнаки јер овде  нема појединаца, од деце која су на ИОП-у до врсних одликаша. Ово су моји мускетари : сви за једног, један за све!“

Проф. Виолета Помар у своје лично име и у име својих „мускетара“ овим путем захваљује се бескрајно на подршци: родитељима, колективима обе школе, Центру за културу Ковин, свим људима добре воље који су несебично учествовали у акцији прикупљања новца за награђивање оркестара, као и Месној заједници Делиблато која је финансирала набавку гардеробе за наступ.

 

Честитамо сјајној деци и њиховој дивној наставници, који заједно показују да су труд, толеранција, преданост и љубав према уметности мелем за душу и лек за повратак правим вредностима.

 

У документима испод ове лепе приче погледајте ко су чланови златних оркестара из наших двеју школа.

Оркестар ОШ Паја Маргановић, Делиблато
Оркестар ОШ Сава Максимовић, Мраморак

 

Фото: В.П, са фестивала