ИЗ ОПШТИНЕ

САРАДЊА ПОЛИЦИЈЕ И ШКОЛЕ НА ТЕМУ ПРЕВЕНЦИЈЕ НАСИЉА И ЗЛОУПОТРЕБЕ АЛКОХОЛА И ДРОГА

Током протеклог месеца у организацији Министарства унутрашњих послова РС, представници Полицијске станице Ковин су у ОШ “Сава Максимовић“ у Мраморку  одржали предавање на тему „Превенција насиља и злоупотребe алкохола и опојних дрога“ за ученике 6, 7. и 8. разреда.

Ученицима је презентовано шта је насиље, који облици насиља постоје и

како и на који начин да реагују и да пријаве насиље.

СОС бројеви:

Линијa за пријаву насиља у школама:         0800/200-201

– Дечија линија:                                                             116-111

Линија за несталу децу:                                             116-000

– Дигитално насиље:           www.pametnoibezbedno.gov.rs

Линија за пријаву насиља у породици:         0800/100-600

 

Ученици су путем презентације добили информације  да су дроге  супстанце природног или синтетичког порекла које унете у организам изазивају психичке и физичке промене, а дуготрајном злоупотребом доводе до болести која се назива наркоманија”, као и до других озбиљних обољења. Алкохол  је супстанца која путем пића прекомерном употребом изазива стање опијености, успорава рад мозга, а код већих количина и потпуни губитак психомоторних функција (ход,говор…). Континуираном злоупотребом доводи до болести која се зове алкохолизам”, као и до других озбиљних здравствених проблема.

Ђаци су информисани су које здравствене проблеме изазива злоупотреба алкохола и опојних дрога : нарушено психичко и физичко здравље, отежано памћење, тешкоће у концентрацији,, губитак самоконтроле, депресија, појачана агресивност, и други озбиљни здравствени проблеми (хепатитис, СИДА, болести јетре)…

Друштвене последице: нефункционална породица, губитак пријатеља, губитак посла, рушење друштвеног угледа и статуса …

Криминолошке последице: под утицајем дроге/алкохола, могу се вршити различита кривична дела и прекршаји …

Ученици су веома пажљиво пратили презентацију представника  Министарства унутрашњих послова, државног органа који има веома важну улогу у превенцији насиља и који је један од кључних партера школа у оквиру спољашње заштитне мреже.

Фото: са презентације у ОШ „Сава Максимовић“ Мраморак