ИЗ ОПШТИНЕ

СРЕДСТВИМА МИНИСТАРСТВА ЗА БРИГУ О СЕЛУ КУПЉЕНЕ ЈОШ ТРИ СЕОСКЕ КУЋЕ

Бесповратним средствима из Програма Министарства за бригу о селу за куповину сеоских кућа са окућницом на територији Републике Србије за 2023. годину, а по пријавама поднетим и реализованим уз помоћ Општине Ковин – Комисије за реализацију Јавног конкурса за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа, свој „кров над главом“ добило је још троје корисника током октобра и новембра.

На основу тројног уговора између Министарства, Општине и корисника, закљученог 5. октобра, у Малом Баваништу се „скућио“ Анатолиј Шимпрага, а додељена су средства у износу од 1.143.454,14 динара; на основу уговора закључених 23. новембра, омогућена је куповина кућа за још двоје корисника: до непокретности су на овај начин дошли Љиљана Мунћан, као и Стефан Васиљевић, а куће се налазе у Баваништу (додељена средства за куповину су 1.154.812,96, односно 1.178.618,90 динара).

На свечаностима у Београду, у име општине Ковин потпис на тројне уговоре министарства, јединице локалне самоуправе и корисника, који постају власници некретнина у Баваништу ставила је Слађана Ћириковачки, председница општинске Комисије за реализацију овог Јавног конкурса, а приликом закључења уговора за кућу у Малом Баваништу, у име Општине потпис по овлашћењу ставио Никола Буљугић, члан Комисије. Наравно, присутни су били ради потписивања уговора и корисници – Љиљана, Стефан, и Анатолиј, пресрећни због чињенице да су решили једну од најважнијих ствари у животу сваког човека. У уговору стоји да Општина додељена средства у име корисника уплаћује на наменски рачун продавца. Корисник је у обавези да осигура непокретност на период од 10 година, током којег кућу не сме отуђити, о чему Катастар непокретности уписује забележбу у корист Министарства.

Подсетимо, куповина непокретности – сеоских кућа са окућницом, финансирана је бесповратним средствима додељеним путем конкурса Министарства за бригу о селу Републике Србије. На територији општине Ковин 2022. године су на тај начин „усељене“ две куће – једна у Баваништу и једна у Скореновцу, а током ове године још четири – по једна у Делиблату и Малом Баваништу и сада још две у Баваништу.