ИЗ ОПШТИНЕ

У КОВИНСКУ БОЛНИЦУ УЛОЖЕНО 380 МИЛИОНА ДИНАРА У ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ ГОДИНА

У ковинску Специјалну болницу за психијатријске болести, у протеклих пет година, уложено је 380 милиона динара. Посредством Покрајинског секретаријата за здравство АП Војводине, Министарства здравља, као и путем донација и подршке друштвено-одговорних организација и појединаца, највише напора уложено је у реновирање стогодишњих здања установе, инфрастуктурно опремање и набавку савремене опреме за Дијагностички центар, наводи се у најновијем саопштењу из ове здравствене установе и додаје:

,,У циљу унапређења квалитета пружања здравствених услуга пацијентима који су на болничком лечењу, као и корисницима здравствене заштите који су територијално усмерени ка нашој установи, Влада Аутономне Покрајине Војводине ставила је на располагање ЦТ скенер са скопијом, 16-слајсни са радном станицом и одговарајућим инјектором. Адаптиран је простор у болници, по свим највишим захтеваним стандардима за инсталирање скенера и командне просторије са професионалном инсталацијом апарата. Набављена је нова медицинска опрема и савремена опрема за лабораторију: лабораторијски микроскоп, лабораторијска центрифуга и лабораторијски микроскоп тринокуларни. Осавремењена је и друга опрема за одељења, службе, амбуланте.“ каже др Јованка Петровић, спец. психијатрије, в.д. директора болнице.

Када је у питању здравствена услуга и заштита у претходном периоду, посебну похвалу завређује отворен Центар за ментално здравље у Панчеву као посебна организациона јединица СБПБ ,,Ковин“, у којем ради мултидисциплинарни тим из ковинске болнице који чине лекари психијатри, психолози, социјални радници, радни терапеути и медицинске сестре. Центар је отворен уз помоћ и подршку Града Панчева. Рад у Центру организован је индивидуално, али и кроз групне психотерапије, усмерен је и на развој активности у заједници, рад са породицама корисника, као и на психоедукацији. Од маја ове године до данас, Центру за стручну помоћ обратило се више од 600 корисника услуга из области менталног здравља.

,,Хвала Вам што постојите, све похвале за стручност, љубазност… Изузетно љубазни, срдачни, стрпљиви… Предивна установа и особље које ради, много сте ми помогли… Стручни кадар и простор изузетно топао и адекватан за пацијенте…“ само је делић утисака наших корисника из Центра.

Када су у питању грађевински радови у нашој болници, комплетно је реновирано и опремљено Одељење за непсихотичне поремећаје и гранична стања.

,,На истој згради, површине 1.934 квадрата у којој се налазе и Тријажно-пријемни одсек, Дневна болница и Одсек за централно-психосоцијалну, радну и физикалну рехабилитацију, саниран је кров, обновљена је спољна фасада и замењена је комплетна столарија. Обновљена је спољна фасада и на згради у којој се налазе Одељење за интензивни третман психотичних поремећаја – мушко и Одељење за продужени третман психотичних поремећаја – мушко I. На истој згради промењен је комплетни кровни покривач.“ каже др Петровић.

Она додаје да је у протеклом периоду комплетно реновирано Одељење за интензивни третман психотичних поремећаја – женско, површине 847 квадрата. На згради у којој се налазе поменуто Одељење и Одељење за продужени третман психотичних поремећаја – женско (I женско), обновљена спољна фасада.

,,Завршено је и комплетно реновирање санитарних чворова и купатила на Одељењу за лечење болести зависности.  Комплетно је реконструисан кров изнад Апотеке и болничке цркве. На Одељењу за продужени третман психогеријатрије замењена је столарија, одељење је окречено и реновирани су тоалети. Столарија је комплетно замењена и на Одељењу за неурологију. Просторије у којима се одвија радна терапија су преуређене, окречене и постављена је нова расвета.“ каже др Петровић.

Рад болнице у потпуности се одвија у складу са стандардима на основу којих је додељен акредитацијски статус све до 2029. године.

,,Запослени и руководство су Сертификат о акредитацији схватили и као признање за вишегодишње залагање у области пружања квалитетне и безбедне здравствене заштите, али и као специфичну обавезу непрестаног испитивања и изналажења могућности за унапређења. Специјална болница за психијатријске болести ,,Ковин“ у Ковину, са својих деведесет и девет година постојања чини део укупног здравственог система Републике Србије и организовања свеобухватне здравствене заштите из области психијатрије и неурологије. Болница функционише на секундарном нивоу здравствене заштите као високостручна, организована и специјализована у областима које својим радом обухвата и на основу свега наведеног може се закључити да је на добром путу у остваривању зацртане визије.“ нагласила је др Петровић у саопштењу за јавност.