ИЗ ОПШТИНЕ

ПОРУКЕ И НАГРАДЕ ОКТОБАРСКОГ ЛИКОВНОГ САЛОНА

У галерији Центра за културу у току је поставка 34. Октобарског ликовног салона. О овогодишњим радовима пристиглим на конкурс ковинске Установе културних делатности професор Никола Шуица, председник жирија, између осталог је рекао: Стваралачке биографије 89 учесника надмашује лоцирање дате географије; дела опстају размештена у амбијенту изложбе на граници замишљања посматрача, проносећи заплете и интензитете, разоткривајући или тајећи своја значења. Одбрамбени систем који у просторно временском оријентиру и на локацији изложбе у Дому Културе Ковин, показује калеидоскопско суочавање не само стваралаца са самима собом и хтењима, већ и са ударом новије историје. Дела су извор информација и задовољства, упечатљивости и поигравања – суочена са економским, здравственим, геополитичким таласом и ишчекивањима која као савременици, сви сада делимо.“


Основна идеја Октобарског ликовног салона у Ковину јесте презентација савременог уметничког стваралаштва у областима сликарство, вајарство и графика, као и уметничких дела насталих путем савремених, алтернативних техника. Конкурс је био расписан за радове у четири наведене категорије а пријавило се 89 аутора, с тим да су двојица учествовала ван конкуренције.
Жирирање 34. Октобарског ликовног салона обавио је стручни жири у саставу професорка Мирјана Шимуновачки Шуњеварић, ликовни уметник; Мирољуб Филиповић Филимир и професор Никола Шуица. Жири је сматрао да сва приспела остварења заслужују пажњу јавности и тако су и уврштена у поставку Салона. Након што су после дуготрајног прегледа радова усагласили своја мишљења, доделили су награде и похвале следећим ауторима:
– награда за сликарство – Драгану Ђорђевићу за рад “Композиција”
– награда за графику – Власти Филиповићу за дело “Јутро”
– награда за вајарство – Ненаду Вацићу за скулптуру “Декомпозиција композиције”
– награду за рад изведен алтернативним техникама добио је Giorgio Gruizza за
фотографију “Dаndelion”

С обзиром на то да је и поред већ познатих, свакодневних проблема (које је изазвао Ковид-19, прим.аут) овогодишњи Октобарски ликовни салон окупио скоро двоструко више аутора него прошлогодишњи, жири је доделио и нешто већи број похвала следећим ауторима :
у области сликарства: Ружици Митровић за рад “Токови”, Тамари Вукша за рад “Кимоно”, Славици Мосуровић за слику “Заборави ако можеш”, Енесу Бајрамовићу за уље на платну “Трагање за смислом” и Радету Димитријевићу за диптих “Двориште”.
у области алтернативне технике похвале су добили Мина Петровић за триптих “Consumer” и Немања Живковић за рад “Кои”.
Жири је посебне похвале доделио Мињи Пољак за сценографију и Марији Пољак за цртеж.
Изложба овогодишњег Салона траје до 30. октобра, а за посетиоце Галерија је отоврена радним данима од 10.00 до 18.00 часова.

Фото: Центар за културу, поставка Салона, више на https://www.kulturakovin.rs/index.php/foto-novosti/426-34-oktobarski-likovni-salon-postavka