ИЗ ОПШТИНЕ

ОДАТА ПОЧАСТ НА ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ

Полагањем венаца и цвећа крај споменика Мира и разумевања на Војничком гробљу јуче, 12. новембра, обележена је 102. годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату.
Церемонију у част страдалих српских и аустро-угарских војника, који су као рањеници из борби за Смедерево преминули 1915. године у болници Црвеног крста у Ковину и сахрањени потом у заједничких 60 хумки, организовала је и ове године Општина Ковин у сарадњи са Удружењем потомака ратника ослободилачких ратова 1912-1918. и поштовалаца Ковин. Дан сећања на Војничком гробљу започео је опелом страдалницима, али и свим ослободиоцима Ковина, које су служили свештеници оба храма Српске православне цркве у Ковину а потом и свештеник Римокатоличке цркве.
У обраћању присутнима на Војничком гробљу, председница општине Сања Петровић је, између осталог, рекла: „Ношени племенитом идејом војсковођа тога доба, као локална самоуправа смо се јасно определили да подржимо посебном годишњом церемонијом одавање почасти ратницима са разних страна, које је судбина заувек спојила на тлу ковинском. Заједно са нашим удружењем које негује традицију српске војске из тог херојског времена, ово место чинимо знаменитим, као што је и проглашено од Владе Републике Србије, као место од посебног културног и историјског значаја.“
Обележавању значајног датума из историје Ковина присуствовала је и делегација Завода за заштиту споменика културе у Панчеву предвођена в.д. директорком Грозданом Миленков. Делегација Општине Ковин је током преподнева положила је венац и на спомен-костурницу интернирцима, страдалим крајем Великог рата у пожару у тадашњој ковинској Свилари.

У организацији Центра за културу Ковин, Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин, Удружења потомака Ковин и у сарадњи са МЗ Скореновац, у Центру за културу од 15 сати одржана је промоција књиге „Банат-новембар 1918“, аутора Др Милана Мицића и Др Ференца Немета.
Ова историографска студија 2019. године објављена је на српском, а 2020. године на мађарском језику. Реч је о специфичном делу у којем српски и мађарски аутор сагледавају бурне догађаје у Банату новембра 1918. године, уочи чина проглашења присаједињења војвођанских крајева Краљевини Србији и стварања југословенске државе 1. децембра 1918. године.