ИЗ ОПШТИНЕ

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА: ПОДРШКА И ПОМОЋ ОПШТИНЕ У МНОГИМ ОБЛАСТИМА

Роми ковинске општине и овај 8.април, Светски дан Рома, дочекују у условима епидемије изазване корона вирусом, због чега ће традиционална окупљања поводом празника изостати.
Поводом Светског дана Рома, председница општине Сања Петровић упућује искрене честитке за празник свим суграђанима ромске националности који живе на територији општине Ковин, уз поруку да ће и у наредном периоду, као и током протеклих неколико година, ова локална самоуправа учинити све што је изводљиво да се још унапреди њихов положај.
Општина Ковин годинама уназад укључена је у пројекте којима се на разне начине пружа значајна подршка ромским породицама: од увођења наставе на Ромском језику са елементима националне културе у школама у Дубовцу и Баваништу, до увођења педагошког асистента у Баваништу, а из ове МЗ на чијој територији има највише Рома који су становници наше општине, долази и здравствени медијатор који делује, према потребама, у свим насељеним местима.
Добру праксу подршке ромској заједници општина Ковин одржава у континуитету, израдом Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома на територији општине Ковин (ЛАП). Овај документ представља низ мера и активности које за крајњи циљ имају унапређење положаја ромске националне мањине у општини Ковин у области образовања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите и становања.
Тако, у периоду за нама био је актуелан ЛАП за Роме за период 2018-2020. година и урађено је заиста много тога: готово сва деца школска деца, више од 300 њих, обухваћена су образовним системом, подељено је више од 100 комплета школског прибора и десетине комплета уџбеника ученицима ромске националности; знатно је увећан проценат укључених Ромкиња и Рома у тражење посла преко Националне службе за запошљавање, a запослен је одређени број путем јавних радова. Посредством здравствене медијаторке израђено је 25 здравствених књижица Ромима, а уз комплетну подршку Центра за социјални рад Ковин и НВО „Праксис“, 50-оро је добило лични документ (личну карту) ; током 2019. и 2020. у 25 ромских домаћинстава на територији општине урађен је прикључак на водоводну мрежу, 2 прикључка на канализацију, 3 на електро мрежу, на једној кући у Гају уређена је кровна конструкција, а у 5 домаћинстава постављени су ПВЦ прозори и врата.
Буџетом општине Ковин за текућу, 2021. годину, опредељено је готово 4 милиона динара за подршку ромским породицама, од тога највећи део – 3 милиона, за унапређење услова становања: 46 корисника у Гају, Дубоцу и Бавабишту добиће прикључак на воду, 1 кућа у Ковину прикључак на канализацију и једна кућа ће бити поправљена за становање; 10 корисника добиће нову столарију.
Оно што посебно радује и јесте заједнички успех локалне самоуправе, привредника и припадника ромске популације, то је реализација обуке за вариоце за 15 Рома, који би требало да добију посао у ковинском „Статику“, а пројекат је изведен захваљујући сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ), преко Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања кроз програм „Иницијатива за инклузију“.
У овом тренутку, приводи се крају израда Локалног акционог плана за унапређење образовања, запошљавања, здравља и становања Рома у општини Ковин за период 2021-2023. година. Циљеви и приоритети су даље унапређење и укључивање ромске заједнице у све токове локалног живота и рада.
Такође, започета је акција у свим насељеним местима општине Ковин кроз коју се припадницима ромске националности објашњава значај вакцинације у условима епидемије заразном болешћу Ковид 19.
Поводом празника, у име својих сународника, координаторка за ромска питања општине Ковин, Весна Новаков, захваљује руководству општине Ковин, службама Општинске у праве Ковин, Центру за социјални рад Ковин, школама и свим другим општинским установама и предузећима који доприносе побољшању услова живота и рада Рома и Ромкиња и свима који прихватају ромску заједницу као своје комшије и суграђане.

Подсетник о датуму и симболима
Светски дан Рома установљен је 1990. године у пољском граду Сероцку, у знак сећања на Први међународни конгрес Рома који је одржан у Лондону од 04. до 08. априла 1971. године. На првом интернационалном окупљању представника ромске заједнице из четрнаест земаља света, које су иницирали југословенски Роми, донето је неколико важних одлука. Усвојен је међународни назив Ром (што на ромском значи човек) за све припаднике ове националне заједнице, а за химну је изабрана песма „Ђелем, ђелем” (што преведено на српски језик значи „Ишао сам, ишао”) чији текст описује страдање Рома и Ромкиња током Другог светског рата. Такође, донета је одлука да ромску заставу чини плаво-зелена двобојница са црвеним точком у средини. Плава боја је симбол неба, слободе и безграничног пространства, зелена представља траву, пут, живот обележен путовањима, док црвени точак означава симбол сталног кретања.