ИЗ ОПШТИНЕ

НА ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ: У ЗМАЈЕВОЈ ШКОЛИ РАДИОНИЦЕ О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Данас ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“, као и сваке године, обележавају Међународни дан планете Земље са жељом да скрену пажњу на значај очувања природе и спречавања негативних последица људских активности по животну средину, јавља ПР школе, наставник Дејан Крецуљ.
„Тема овогодишњег Међународног дана планете Земље је „Обновимо нашу Земљу“, са нагласком на климатске промене. Како је у значајном делу изучавања технике и технологије управо акценат на одрживом развоју, у корелацији са биологијом, овај дан је прилика да ученици кроз занимљиве радионице изразе свој став о томе користећи мисаони експеримент поређења Земље са крхким и рањивим балончићем маслачка који је јутрос снимљен. Уз поштовање мера заштите, ученици су са задовољством учествовали у раду“, појашњава наставник Крецуљ.
Подсећамо, Међународни дан наше планете се готово у целом свету обележава од 1970. године, а 2009. године Генерална скупштина УН донела је Резолуцију тежећи да истакне глобални значај обележавања тог датума, у циљу упозорења на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањила негативан утицај на животну средину.