ИЗ ОПШТИНЕ

„МЛАДИ МОГУ ДА НАПРАВЕ ПРОМЕНУ“ – ПОРУКЕ СА МЕЂУНАРОДНОГ КАМПА ЦРВЕНОГ КРСТА КРОЗ РАДИОНИЦЕ

Млади волонтери Црвеног крста Ковин, који данас и сутра реализују радионице за своје вршњаке, били су учесници међународног кампа „Млади могу да направе промену“, који је Црвени крст Војводине, заједно са Црвеним крижом Федерације Босне и Херцеговине, реализовао у периоду од 1. до 6. јуна 2021. године у Еколошком центру „Радуловачки“ у Сремским Карловцима. Камп представља једну од активности предвиђених истоименим пројектом који је финансијски подржан од стране Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO) и ЕУ.
Циљ Пројекта је да допринесе изградњи културе толеранције, ненасиља и мира у укупно шест градова и општина у Србији и Босни и Херцеговини.
„Волонтери који ће данас реализовати радионице са својим вршњацима су, заједно са 20 других из организација Црвеног крста Кикинда, Рума, Травник, Мостар и Љубушки, током кампа у Сремским Карловцима живели, упознавали једни друге и учили о темама које промовишу хумане вредности: о толеранцији, ненасилној комуникацији, стигматизацији и дискриминацији, родној равноправности, мултикултуралности и прихватању различитости. Кроз радионичарски рад учили су и о вештинама комуникације, ненасилном решавању проблема и сукоба, развоју критичког мишљења, јачању самопоштовања“, изјавила је овим поводом Анђела Папић, сам. Стручни сарадник у Црвеном крсту Војводине.

Данас и сутра Миљана, Јован, Марија и Анђела ће својим вршњацима, кроз 8 радионица, пренети оно што су научили током кампа.
Овакве обуке ће у наредном периоду бити одржане и у организацијама Црвеног крста Кикинда, Рума, Мостар, Травник и Љубушки, након чега ће уследити евалуација пројекта у Сарајеву, главном граду Федерације БиХ.