ИЗ ОПШТИНЕ

ДЕЦЕНИЈА „СТАРОГ ЛАЛЕ“ ОБЕЛЕЖЕНА БОГАТИМ ПРОГРАМОМ

Опште удружење предузетника општине Kовин – секција Стари Лала, под покровитељством Општине Ковин, у сарадњи са Центром за културу, Туристичком организацијом, бројним појединцима и донаторима, реализовало је током протеклог викенда, 26. и 27. јуна, 10. по реду – јубиларну манифестацију „Стари Лала“, у центру Ковина и „оближњим сокацима.“ На церемонији свечаног отварања госте и суграђане поздравила је у име локалне самоуправе Виолета Оцокољић, народна посланица из Ковина која је, између осталог, поручила: „Општина Ковин подржава ову манифестацију од самог почетка, управо због чињенице да је замисао организатора од 2011. године, до данас, било и остало – неговање и чување најбољег што се овде у Банату преноси кроз генерације. Наравно, циљ је и промоција наших потенцијала – туристичких, културно-историјских и других“, рекла је она и прогласила манифестацију отвореном.
Присутне је посебно, у име организатора, поздравио директор манифестације, Јадран Анђелковић. Химну Србије „Боже правде“ отпевао је Сандин Ковачић, члан градског хора „Искон“, а званичну здравицу „Старог Лале“ говорио је професор Никола Љубоја.
Уочи отварања, публика је уживала у специјалном програму Предшколске установе „Наша радост“ – деца свих узрасних група, заједно са васпитачима, извела су плесне и рецитаторске тачке, уз пуно осмеха и радости. Имале су шта да прикажу и ковинске мажуреткиње „КО-МА“, које води Ивана Фила а потом и као чланице групе „Ромашка“, у оквиру које негују етно наслеђе Словена и за сада су на репертоару руске игре, приказане управо у суботу ковинској публици.
И ове године, у вечерњем програму традиционално су наступили фолклори, које је окупила Данијела Миљковић. Сјајне наступе у суботу су имали Ансамбл ВИЛА Нови Сад, КУД „Јоцо Савић Илићка“, Брчко, Фолклорни ансамбл „ЂИДО“ Богатић и КУД „Лаза Нанчић“ Вршац.

Пешачка зона у центру Ковина поново је била испуњена штандовима са ручно рађеним предметима и другим занимљивима занатским производима, организован је мини сајам пољопривредних машина (старих и нових), а у Сурдуку су гости путовали кроз историју Ковина «Улицом традиције и културно-историјског налеђа» коју је приредио Иван Радић. Награђени су и најлепши фијакери којима су посетиоци могли бесплатно да се провозају у току поподнева.
Другог дана, у недељу, традиционално је организовано цртање мотива Старог Лале, као и такмичење у заборављеним играма: трчање у џаку, ношење јајета у кашици, терање бандаша, кликери у рошу….Све је реализоивано под будним оком карате шампиона Стефана Шемлала, Организована је припрема и дегустација слатких специјалитета, а локални ликовни уметници цртали су и сликали мотиве Баната на тераси Центра за културу Ковин. Њих је окупила проф. Мирјана Шуњеварић и анимирала школе да се укључе у програм.
У уводном делу недељног програма на позорници, најмлађи волонтери Црвеног крста Ковин обучени за пружање прве помоћи извели су показну вежбу, уз координацију и објашњења сада већ свршене едукаторке Валентине Марковић. Публика је поздравила „црвенокрсташе“ који су од првог „Старог Лале“ укључени у манифестацију, а аплауз је добијен и због чињенице да Црвени крст Ковин ове године обележава 140 година постојања и успешног спровођења мисије хуманости. После тога наступили су и најмлађи чланови Добровољног ватрогасног друштва Ковин и показали како се поступа када треба гасити ватру. Данијела Павић, млађи водник ватрогасац, позвала је децу и младе који то још нису учинили да им се придруже и постану чланови велике породице ДВД-а.
Организовано је такмичење „Поједи најбрже колач“ (донација посластичарница „Зафировић“), а 15-так пријављених учесника јело је шампите без помоћи руку и прибора. После свих наступа ватрогасци су организовали „пена парти“ за децу (нешкодљивом припремљеном пеном из црева-ватрогасних шмркова).
Мини концерт извела је четворка у саставу Јадран и Влада (хармонике), Јова Јанојлић (саксофон) и Никола (клавијатуре). Они су били инструментална подршка браћи Александру и Димитрију Казићу, Ковинцима – финалистима овогодишње управо завршене сезоне регионалног музичког такмичења «Звезде Гранда», који су наступили као изненађење за публику и маестрално отпевали «Пукни зоро», потом и две војвођанске нумере.

Програм је завршен проглашењем победника у свим такмичењима, а затим је изведен још један двочасовни културно-уметнички програм у којем су наступили врхунски ансамбли: АКУД «Лола» Београд, КУД «Абрашевић» Ниш, КУД «Костолац» Костолац и КУД «Абрашевић» Панчево.
Поводом јубилеја, 10 година «Старог Лале», додељене су захвалнице свима онима који су од почетка у организацији, или су својеврсна подршка за делове програма: Општина Ковин – Општинска управа, Центар за културу Ковин, Туристичка организација општине ковин, Црвени крст ковин, ДВД Ковин; појединци – први директор манифестације Др Владан Живковић, други дирекор Славољуб Стојадинов, актуелни директори Јадран Анђелковић и Владимир Крачун, затим Зоран Костандиновић Брица, Милорад Стефановић (идејни творци), Валентина Стојадинов, Ненад Тодореску, Небојша Станковић, Светлана Петковић, Марина Николић, Данијела Миљковић.
На самом крају програма у недељу, око 23.00 сата, приређен је ватромет, а публика је заиграла народно коло. Велики број грађана придружио де, с обзиром да је ово била прва јавна манифестација после исцрпљујуће «године короне».

Победници такмичења 2021:

НАЈЛЕПШИ ШТАНД
1. Све од вуне (Бонас еиск доо), Нови Сад
2. Лукић плус, Крушевац, израда етно намештаја
3. Удружење жена КОВИНКЕ

НАЈЛЕПШИ ФИЈАКЕР
1. Сташа Паповић
2. Филип Ивковић
3. Ђура Анђелков

СЛАТКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ
1. Мирјана Дренча, погача са кремом
2. Актив жена Друге МЗ Ковин, ситни колачи
3. Снежана Цветковић, силвестер

СЛИКАЊЕ МОТИВА СТАРОГ ЛАЛЕ
1. Теодора Лаковић
2. Богосав Арсенов
3. Лена Тасић

ТЕРАЊЕ БАНДАША
1. Михаило Николић
2. Нина Дамјанац
3. Богосав Арсенов

ТРЧАЊЕ У ЏАКУ
1. Тадија Дамјанац
2. Алекса Ђукић
3. Нина Дамјанац

КЛИКЕРИ У РОШУ
1. Александар Венцер
2. Богосав Арсенов
3. Јована Венцер

НОШЕЊЕ ЈАЈЕТА У КАШИЦИ
1. Теодора Лаковић
2. Ђорђе Арсенов
3. Нина Дамјанац