ИЗ ОПШТИНЕ

ДАН ОПШТИНЕ 2021

ПРИЈЕМ ЗА СПОРТИСТЕ СА ОДЛИЧЈИМА- ГРАДИ СЕ ПОГОН ЗА СЕЧЕЊЕ И ПРОФИЛИСАЊЕ ЛИМА, БИЋЕ ПОСЛА ЗА НОВЕ РАДНИКЕ-ПОСТХУМНА ПРИЗНАЊА ВЕРИ СЕКУЛИЋ И СТЕВАНУ ШАЈНУ

Низом садржаја, у складу са могућностима због епидемиолошке ситуације, јуче је у Ковину свечано обележен Дан општине, 4. октобар.

Почело је свечано и надахнуто: председница општине Сања Петровић организовала је, у сарадњи са Спортским савезом општине Ковин, пријем за најуспешније младе спортисте и њихове тренере у скупштинској сали. Заслужено, највећи аплауз добили су Сара Царић, чланица женске одбојкашке репрезентације Србије, вицешампионка Европе и Александар Владисављев, помоћни тренер репрезентације, такође „сребрни“ са недавно завршеног Европског првенства (њихове изјаве у име спортиста погледајте у прилогу ТВ Панчево, путем линка испод текста овог извештаја, прим. аут) Међу заслужено награђенима су и Марија Лукић, апсолутна шампионка Србије у пецању на пловак за даме (тренер Ивица Јовчић); Данило Гулан, државни јуниорски шампион у боксу (тренер Данијел Кокора), члан јуниорске репрезентације Србије; каратисти Селена Ђорђевић, Страхиња Ђорђевић, Никола Царан, Стефан Макић, Саша Ђурић, сви освајачи медаља у катама појединачно и/или екипно на првенствима Војводине и Србије (тренер Саша Ђорђевић); пионирска екипа ОК „Баваниште“ у саставу Вуксан Ракочевић (капитен), Реља Станковић, Петар Зафировић, Никола Јованов, Немања Ћурчић, Милош Симичић, Михајло Бачвански, Михаило Станисављевић, Андрија Николић, Страхиња Милановић, Вељко Костић (тренер Горан Ракочевић), вицешампиони Војводине бронзани са школског првенства Србије и учеснци финала на овогодишњим интернационалним „Спортским играма младих“ у Сплиту (представљали Србију на манифестацији која окупља и спортисте из БиХ и Хрватске). Председница се захвалила свима на успесима, пожелела им свима добро здравље, да не посустају и да и даље и увек достојно презентују општину Ковин, ма где се обрели и такмичили. Свим младим спортистима уручила је поклон-ваучере у вредности од по 20.000 динара и примерак монографије „Историја спорта општине Ковин 1904-2020“.

Централно обележавање празника почело је полагањем венаца на споменик палим борцима НОР-а, поводом 77. годишњице ослобођења Ковина у 2. светском рату, у присуству многобројних делегација и уз почасну стражу припадника Војске Србије.
Пре овога чина, руководство општине предвођено председницом Сањом Петровић, одало је пошту и положило цвеће и крај споменика суграђанима страдалим у ратним сукобима на тлу бивше СФРЈ од 1991. до 1999. године, као и крај споменика руском пилоту Николају Ускову.
На платоу у центру Ковина традиционално је приређен „Банатски фруштук“, који организују жене Актива Прве МЗ Ковин. Овога пута, догађај је протекао уз мање учесника и уз неопходне мере заштите, у чему је подршку у опреми пружио Дом здравља Ковин.
Руководство општине, представници месних заједница, јавних предузећа, установа, предузећа, удружења и велики број грађана потом су у Индустријској зони, у блоку 116, присуствовали озваничењу радова прве фазе на будућем комплексу фабрике за поцинковање лима бугарског инвеститора Валентина Захариева – тренутно, гради се погон за сечење и профилисање лима на 2500м2, до сада је уложено 2,4 милиона евра (изјаве Сање Петровић и Валентина Захариева погледајте такође у оквиру прилога ТВ Панчево). Посетимо, СО Ковин је одлуком из 2019. отуђила 8 хектара земљишта у јавној својини, инвеститор је урадио пројекат и исходовао грађевинску дозволу 2020, али је пандемија померила све рокове, па се посао наставља сада, на задовољство обе стране.

На свечаности за одборнике, већнике, руководиоце предузећа и установа и сараднике локалне самоуправе из свих осталих органа и организација, одржаној потом у галерији Центра за културу, традиционално су додељена највиша општинска признања. Одлуком за 2021. годину, додељена су два признања постхумно: Вери Секулић, пензионерки из Баваништа, за животно дело у области културе, неуморни рад на неговању и очувању српске ћирилице, духовности, фолклора и народне традиције. Плакету је у њено име примила сестра Зорица Секулић; признање је постхумно додељено Стевану Шајну, лабораторијском техничару из Ковина, за преданост професији и пацијентима, за људску несебичност до последњег тренутка и за свеукупни допринос раду Дома здравља Ковин. Плакету је председница општине уручила супрузи покојног Стевана, Бранкици Шајн.