ИЗ ОПШТИНЕ

ОШ „ЂУРА ЈАКШИЋ“: ПРИЗНАЊЕ ЗА ШКОЛСКИ САЈТ И ЕВРОПСКА ОЗНАКА КВАЛИТЕТА ЗА ПРОЈЕКАТ LITERATE TWINNERS

На завршној свечаности манифестације „Дани информатике у школама Војводине 2021”, која је онлајн одржана на новосадском Факултету за економију и инжењерски менаџмент, уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу, националне мањине-националне заједнице, наша школа добила је награду за одличан школски сајт.

„Током година мењале су се Веб технологије, при чему је наш сајт константно пратио Веб трендове и из године у годину мењао свој изглед и бивао унапређен новим функцијама, а истовремено је растао и број страница/чланака на сајту. Захваљујем се наставницима и стручним сарадницима који су својим чланцима допринели богаћењу школског сајта. Наша школа је друга са територије општине која је добила ово признање. Децембра 2018. године за најбољи сајт је проглашен сајт ОШ „Десанка Максимовић“ Ковин“, са поносом истиче директор школе Саша Петровић, истовремено и аутор/дизајнер веб сајта.

Иначе, „Дани информатике у школама Војводине“ је манифестација која је резултат иницијативе потекле од Центра за развој и примену науке, технологије и информатике на међународним симпозијумима „Технологија, Информатика, Образовање – за друштво учења и знања”. Уз подршку ресорног Покрајинског секретаријата прва манифестација  је успешно реализована 2005. године. Целокупна активност је дала нове резултате и подстицаје у правцу унапређивања образовања у Војводини и оцењена веома високом оценом у просветној јавности као и од Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управи и националне мањине-националне заједнице. 

LITERATE TWINNERS пројекат је трајао од јануара до јуна 2021. На овом пројекту „Ђурина“ школа је сарађивала са 17 партнера из 7 различитих земаља и то су, поред нас, биле Турска, Португалија, Шпанија, Хрватска, Азербејџан и Тунис. Најбитнија чињеница је што је у оквиру пројекта учествовало 167 ученика.

О пројекту и добијеном сертификату квалитета једна од водитељки тима, наставница Оља Новокмет, каже:

„Наши циљеви су били да повећамо ниво знања о медијској писмености, да савесно користимо интернет  и да подигнемо друштвене и грађанске компетенције на виши ниво. Кроз интеграцију  медијске писмености и писмености на друштвеним мрежама у наставни план и програм у време пандемије, остварили смо да ученици поред ширења знања буду и припремљени за континуирану изложеност интернету и његовим садржајима. Такође, овај пројекат је допринео подизању нивоа језичких компентенција, јер је језик комуникације био енглески, али смо ми пројекат покушали и да интегришемо тако да се у нашој школи подизала свест о мултилингвалности и активности су често укључивале и употребу других језика који су заступљени у школи: српски, енглески и румунски језик.

Активности су биле разноврсне и смењивале су се кроз прецизно испланиран програм који смо осмишљавали  из месеца у месец користећи апликације за гласање и давање мишљења. Координаторке пројекта су на основу нашег мишљења осмишљавале месечне планове рада.  Фасцинантно је како се,  уз добар тим водитеља  које добро координирају остале партнере, пројекат развија и одлично функционише. Нама је ово први еТвининг пројекат и успут смо учили и стекли непроцењиво искуство о раду у оваквом окружењу. А посебно нам је било занимљиво коришћење дигиталних апликација које су врло корисне за онлајн рад како за ученике тако и за наставнике. Све ове методе се могу употребити и у учионицама и нама су представљале извор унапређења нашег професионалног рада. У нашој школи пројекат пратили су ученици VI и IV/3 разреда. Интересантно је било укључити у исти процес ученике различитог узраста и различитих предмета и упоредити како оваква пракса фунционише. Тим наставника који је водио овај пројекат у школи биле су: Ана Албу Савић, наставница румунског језика и грађанског васпитања и Оља Новокмет, наставница енглеског језика и грађанског васпитања. Пројекат је био пропраћен у медијима, пре свега на нашем школском сајту, али и у недељнику на румунском језику „Либертатеа“ – новинама Румуна у Србији. Такође, пројекат смо представили и на Радију Нови Сад (Радио-телевизија Војводине), у оквиру емисија које реализује редакција на румунском језику.“

Пројекат је представљен на Националној конференцији еТвининг-а као пример добре праксе у вези са годишњим темом „ Медијска писменост у настави“, где је приказан начин повезивања ученика и онлајн рад на пројекту. Сам пројекат је уврштен у годишњу књигу примера добре праксе – „Подучавање медијске писмености и борба против дезинформација помоћу eTwinning-а” . Пројекат ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин је објављен у категорији пројеката за децу од 12-16 година.