ИЗ ОПШТИНЕ

„МАРЦИШОР“ У ШКОЛИ У МРАМОРКУ – ЗА СРЕЋНО ПРОЛЕЋЕ

Последњег фебруарског дана у ОШ „ Сава Максимовић“ у Мраморку одржане су креативне радионице на којима су израђени симболи пролећа, румунски – мărțișor, а учествовали су ученици  од 1. до 4. разреда који похађају часове  Румунског језика са елементима националне културе.

О овој важној активности која подстиче традиционалну мултикултуралност, утиске је пренела Мариника Пурић, проф. разредне наставе у школи:

Mărțișor  је традиционалан  румунски празник који обележава долазак пролећа. Тог дана, 1.марта, женама, девојкама и девојчицама поклањају се симболи у знак захвалности. Сматра се да marcisor доноси срећу. Он је традиционално састављен од црвено-беле машне: црвена боја симболизује зиму, а бела пролеће,  а затим се овима придодају други симболи среће: детелина са четири листа, оџачар, потковица, срце. Црвена и бела боја симболизују борбу између зла и доброг, између зиме и пролећа. Ови симболи се према обичајима носе до процвата дрвећа, а затим се каче о њихово грање. Уз звуке румунских песама које говоре о овом празнику, легенди о настанку симбола пролећа, марцишора, ученици су слободно стварали. Њихова креативност се огледала кроз израду накита од хладног порцелана.

У завршном делу радионице израђене су честитке са лепим жељама на румунском језику  „O primevara fericita !“ – Једно срећно пролеће! Од тога је приређена изложба ученичких радова. Ово је било једно предивно дружење са циљем развијања квалитетних међуљудских односа, упознавања и поштовања обичаја других народа и развијања креативних способности ученика кроз вајање разних облика“.

Из школе у Мраморку позивају све ученике нижих разреда из школа са територије Општине Ковин да учествују у ликовном конкурсу на тему „Mărțișor“. Конкурс  траје до 25. априла 2022.године.

Фото: ОШ „ Сава Максимовић“ Мраморак