ИЗ ОПШТИНЕ

ИЗЛОЖБА РАДОВА ПАЦИЈЕНАТА СБПБ ,,КОВИН“ У БЕОГРАДУ

На манифестацији ,,Ко се лепо носи, тај се и поноси“ у Београду, штанд и рукотворине пацијената Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“ рађенe у оквиру радне терапије, представили су радни терапеути болнице, јавља пр Болнице, Кристина Богуновић, а у саопштењу се даље наводи:

Посетиоци су имали прилику да погледају ручне радове наших пацијената и то: хеклане хаљине, хеклане блузе, хеклани сунцобран и хеклане нануле, затим плетене џемпере, прслуке, чарапе, капе и шалове, шивене торбе, везене кецеље, украсне јастучиће, уметничке слике на дрвету и платну.

У категорији за најоригиналнији осликани предмет, икона Свети Врачи осликана на дрвету освојила је специјалну награду – телевизор.

Наши пацијенти су укључени у Централну радну терапију, као и у радну терапију на одељењима и на њој време, поред осталог испуњавају сликањем, цртањем, везом, радом са дрветом и глином, штрикањем, рестаурацијом намештаја.

,,Радна терапија је изузетно важан вид лечења за наше пацијенте. Радни терапеути у окупационо-радним, уметничким активностима помажу пацијентима како би повратили смисао и равнотежу у животу. Сврха окупационо-радне терапије у психијатрији јесте да помогне пацијенту да развије ставове и понашање, који ће му омогућити да живи што је могуће кориснијим и задовољнијим животом. Важно је да се особа осећа корисно и да подигне пољуљано самопоуздање. Када мисли да није довољно вредна и добра, да се избори са проблемима које често живот намеће.“ изјавила је др Јованка Петровић, в. д. директора СБПБ ,,Ковин“.

Манифестација ,,Ко се лепо носи, тај се и поноси“ одржана је 19. марта у Београду у тржном центру „Галерија“, где је велики број удружења из Војводине показао своје ручне радове и народне ношње. Манифестацију је  отворила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић.