ИЗ ОПШТИНЕ

БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА КУПОВИНУ СЕОСКИХ КУЋА СА ОКУЋНИЦОМ

НОВИ ДОМ ЗА МЛАДОГ ПОЉОПРИВРЕДНИКА ИЗ БАВАНИШТА

На свечаности коју је уприличило 19. октобра у Палати Србија у Београду Министарство за бригу о селу, потписани су и уручени уговори за куповину сеоских кућа са окућницом, а као резултат конкурса који је расписан фебруара за 2022. годину. Тројне уговоре закључили су Министарство, јединице локалне самоуправе и корисници – они који ће на овај начин обезбедити себи дом.

Међу 24 млада пољопривредника који су овим путем дошли до сопствене непокретности и остају да раде на селу је и Василије Савин, Баваништанац. Процењена тржишна вредност парцеле и објеката на њој, такође у Баваништу, је 1.129.288,00 динара и средства се уплаћују бесповратно. За суграђанина рођеног 2000. ово  значи много, а пре свега осамостављивање „на своме“ и останак у родном селу, за које тако везује будућност и породицу. У име општине Ковин, потпис на уговор ставила је Слађана Ћириковачки, саветник за локални економски развој, која и ради на пословима  подршке учесницима овог и сличних јавних конкурса за доделу бесповратних средстава.

Министар Милан Кркобабић потписао је тројне уговоре са председницима општина и корисницима бесповратних средстава и на свечаности приликом уручења уговора, између осталог, рекао како „са људима све почиње, без људи све нестаје“ и додао да је насељавање празних сеоских кућа задатак од националног и државног значаја, уз подршку потврђену од председника Александра Вучића, уз пуну сарадњу са Српском академијом наука и уметности и уз значајна средства која издваја Влада Србије: „Ово је мисија која траје и трајаће док се све сеоске куће не попуне и ако успемо у том задатку, онда смо Србију ставили на ноге“, поручио је министар.

Подсетимо, куповина непокретности – сеоских кућа са окућницом, финансирана је бесповратним средствима додељеним путем конкурса Министарства за бригу о селу Републике Србије. 

 

Фото: Општина Ковин, Министарство