ИЗ ОПШТИНЕ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ОСЛОБОЂЕЊА КОВИНА У ВЕЛИКОМ РАТУ

Општина Ковин, у сарадњи са Удружењем потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца Ковин, обележиће Дан ослобођења Ковина у Првом светском рату у четвртак, 10. новембра 2022. године. Од 11 часова на Војничком гробљу биће служено опело страдалницима, а потом ће бити положени венци крај споменика Мира и разумевања. Делегација локалне самоуправе ће положити цвеће и крај спомен-обележја интернирцима страдалим у пожару у транзитном логору Свилара у Ковину крајем Великог рата.

Церемонији присуствују делегације Војске Србије, државних органа, амбасада Аустрије, Мађарске, Завода за заштиту споменика културе Панчево и други званичници, као и наставници и ученици из свих ковинских основних и средњих школа, представници установа, организација и предузећа са територије општине Ковин.

 

Новембра 2009. године откривен је споменик Мира и разумевања свим ратницима страдалим на простору Ковина 1915. године, сахрањеним у 60 заједничких хумки на ковинском гробљу, без обзира на припадност одређеној војсци – српској или аустроугарској. На стогодишњицу страдања, 2015, Влада Републике Србије одлуком је утврдила Војничко гробље у Ковину као знаменито место, од посебног културног и историјског значаја.