ИЗ ОПШТИНЕ

КОВИН У НОВОМ ПРОЈЕКТУ ЗА СОЦИЈАЛНУ ИНКЛУЗИЈУ РОМА И ДРУГИХ ОСЕТЉИВИХ ГРУПА – АКTИВНОСТИ У ПЕРИОДУ 2023-2026.

У складу са националном стратегијом за социјалну инклузију Рома у периоду од 2022. до 2030. године, у Крагујевцу је прошле седмице свечано потписан споразум о сарадњи Екуменске хуманитарне организације (ЕХО) из Новог Сада са седам локалних самоуправа – Беочином, Великом Планом, Ковином, градским београдским општинама Звездара и Вождовац и са градовима Ниш и Крагујевац, а ради реализације пројекта “Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих група у Републици Србији 2023-2026.“

Потписивању и озваничењу почетка рада на пројекту присуствовао је ресорни министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, директорка ЕХО Нови  Сад Ана Бртка Валент и у име града домаћина, градоначелник Крагујевца Никола Дашић који је поздравио потписнике и госте, захваливши се на до сада учињеном за друштвено осетљиве заједнице. Министар Жигманов истакао је да без сарадње са локалним самоуправама и активности локалних заједнице инклузија не би била могућа и нагласио да је управо Крагујевац једна од средина која је пример како треба развити институционални оквир, мере и програме за успешну социјалну интеграцију нарочито осетљивих друштвених група.

Пројектне активности из области спречавања дискриминације, образовања и стамбене подршке (озакоњење објеката) биће реализоване у наредне три године и на територији општине Ковин, као једне од потписница овог споразума. Пројекат “Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих група у Републици Србији 2023-2026.“ који ЕХО спроводи са изабраним јединицама локалних самоуправа, подржан је од швајцарске организације ХЕКС/ЕПЕР.

У име општине Ковин, по овлашћењу председнице Сање Петровић, споразум је на свечаности у Крагујевцу потписао помоћник председнице, Душан Максимовић.

Фото: ГУ Крагујевац, општина Ковин