ИЗ ОПШТИНЕ

ПРАЗНИК ОПШТИНЕ У ЗНАКУ ТРАДИЦИЈЕ

Велики број суграђана и гостију окупили су се прошле среде, на Дан општине Ковин, како би традиционално обележили 4. октобар. Званични програм отпочео је на централном градском платоу уз звуке „Ковинских бећара“ и мирисе и укусе „Банатског фруштука“ у организацији актива жена прве МЗ Ковин и учешће гошћи из околних удружења. Празник за очи употпуњен је тачкама фолклораша.

На централној церемонији у част ослободилаца Ковина у Другом светском рату цвеће крај спомен-обележја палим борцима положили су: у име Министарства одбране и Војске Србије делегација Команде банатске бригаде коју је предводио потпуковник Горан Николић, делегација Општине коју је предводила председница Сања Петровић, делегација СУБНОР-а Ковин, као и  Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца Ковин, Удружења пензионисаних подофицира Србије ОО Ковин, Црвеног крста Ковин, Прве и Друге МЗ Ковин, Дома здравља, Специјалне болнице Ковин, Рудника Ковин, Водопривредног друштва Тамиш-Дунав Панчево, радна јединица Ковин, Ковинског комуналца, Ковин гаса, Библиотеке „Вук Караџић“, Установе „Ласта“, Туристичке организације општине Ковин, Установе за спорт и Спортског савеза општине Ковин. Цвеће су положиле и делегације Гимназије и средње стручне школе „Бранко Радичевић“, ССШ „Васа Пелагић“, ОШ „Јован Јовановић Змај“, ОШ „Ђура Јакшић“ и ПУ „Наша радост“  Ковин, затим делегације месних заједница Плочица, Дубовац, Мраморак, Делиблато, Баваниште, Гај, Скореновац, делегација Општинског удружења пензионера Ковин и ОО Социјалистичке партије Србије за Ковин. Почаст је одата и руском пилоту Николају Ускову, страдалом у борбама за ослобођење овога краја, делегација општине Ковин положила је цвеће на споменик хероју авијације.

На свечаном ручку приређеном поводом Дана општине Ковин, председница Сања Петровић кратко се обратила званицама и посебно поздравила присутне делегације побратима из Северне Македоније – Кавадараца и из Републике Румуније – Нове Молдове, додавши „да смо у мислима и молитви са нашим сународницима и браћом са Косова и Метохије“, са побратимима из Звечана и Зубиног потока, који ове године нису могли присуствовати обележавању празника Ковина због веома сложене ситуације на том простору после догађаја од 24. септембра. Председница је потом најавила да ће до наредне летње сезоне бити завршен спортско-рекреативни комплекс на локалитету Шљункаре – затворени полуолимпијски базен и ауто-камп, о чему је одржана и видео презентација.

Председницу општине на свечаности су изненадили ватрогасци: у име Ватрогасног савеза Србије, председник ОВС Ковин Јовица Ивковић, са колегама, уручио јој је признање „почасни ватрогасни крст“ који ВСС додељује „за посебне заслуге у развоју ватрогаства у Србији“. Како је нагласио Ивковић, захваљујући подршци општинског руководства, Ковин је прва локална самоуправа у земљи која је усагласила нормативна акта и смернице за рад са Законом о ватрогаству и свим новим прописима и стандардима у овој области.   

Како је обележен 4. октобар 2023, погледајте у галерији фотографија.