ИЗ ОПШТИНЕ

БИБЛИОТЕКА: „ВУКОВ ДАН“ У КОВИНУ, ЧИТАЛАЧКИ ЧАС У ГАЈУ

У сарадњи са Гимназијом и средњом стручном школом „Бранко Радичевић“ у понедељак. 6. новембра је обележен Вуков дан у Библиотеци  „Вук Караџић“ Ковин, а током ове недеље изложена су Вукова сабрана дела.

Предавање – угледни час, под називом „Вуку у спомен – живот, рад и дело Вука Стефановића Караџића“ одржала је проф.српског језика и књижевности Маша Вулетић. У програму су учествовали и ученици треће године општег гимназијског смера Дарија Крстић , Јована Вујчин и Страхиња Кривошић, који су говорили стихове познатих епских и лирских песама . Предавању су присуствовали гимназијалци и ученици осмог разреда ОШ “Ђура Јакишћ“ Ковин са својом наставницом Маријом Михајлов Ђорђевић. Кроз занимљиву, детаљну и динамичну причу, посетиоци предавања могли су да сазнају прегршт чињеница о богатом раду и делу Вука Караџића а занимљивости из његовог приватног живота посебно су заинтересовале ђаке. На самом крају програма свако је добио по једну исписану народну пословицу и Вуков симбол .

 

У огранку библиотеке у Гају јуче је реализован читалачки час са првацима из сеоске ОШ „Миша Стојковић“. Учитељица Виолета Ракоц Стојковић одлучила је да часове одељенског старешине (ЧОС) посвети читању, књигама и библиотеци.

Намера је да ЧОС буде читалачки час у библиотеци, како би  прваци лакше савладали читање и писање.  У договору са библиотекарком Биљаном Илић, једном месечно биће организована ова активност на којој ће деца упознати свет књиге, бирати песме и приче, односно текстове које ће читати и презентовати. Читањем унапређујемо знање, подстичемо машту, креативност, емпатију, развијамо мозак, повећавамо вокабулар, а једна добра мисао каже: „Читање не треба наметнути деци као обавезу, већ га треба представити као дар“ (Кејт Дикамило).