ИЗ ОПШТИНЕ

УЛИЦОМ ТРАДИЦИЈЕ ПУТОВАЊЕ КРОЗ КОВИНСКЕ ВЕКОВЕ

Ковинска општина биће током предстојећег, последњег викенда у јуну 2021, у знаку манифестације „Стари Лала“, која слави 10. рођендан.
Јубиларни „Лала“ почеће већ у петак увече, 25. јуна, отварањем изложбе у Сурдуку, под називом „Улица традиције и културно историјског наслеђа Ковина“, аутора Ивана Радића.
Чувени градски сокак формално је Улица 7. јула, ако Ковинце питате то је био и остао Сурдук, а стидљиво постаје и „Улица кишобрана“, с обзиром да улаз из центра красе од пролећа, до касне јесени, шарени амбрели – што би рекле Лале и Сосе. Због занимљиве конфигурације улице, која је практично и шира зона за пешаке, ово је идеалан простор за путовање кроз време, осносно, како каже аутор Иван Радић „спуштање кроз прошлост Ковина“.
Тако, посетиоци ће најпре наићи на савремену механизацију која се данас користи у пољопривреди, а биће ту и олд тајмери. Даље, ту ће бити запрежна возила из 20. века, као и етнографска изложба прибора и алата коришћених у једном пољопривредном домаћинству у Ковину у првој половини 20. века.
Путовање кроз време наставља се причом о животу Ковинаца у периоду Банатске војне границе током 19. века, а затим јединственим приказом првог геометријског војног премера Ковина (на територији данашњих насељених места општине).
Следећи сегмент путовања кроз прошлост биће поставка градитељског наслеђа у Ковину, до времена Војне границе, током 18. века. Посетиоци изложбе потом ће видети приказ историјског периода омеђеног Пожаревачким миром потписаним 1718. године (када су Турци после 200 година изгубили и ову територију, која је припала Аустрији).
Најзад, путници кроз овдашњу историју стићи ће и до Средњевековног Ковина и Ковинске жупаније. Овај део изложбе аутор и организатори реализују у сарадњи са Удружењем за очување старих заната и вештина „Бели орлови“ из Београда.
Најзад, још један разлог да присуствујете отварању у петак, или пак посетите ову заиста вредну поставку током трајања „Старог Лале“ у суботу и недељу, 26. и 27. јуна 2021, биће и приказ аутохтоних раса домаћих животиња ковинскога краја.
Нека нешто остане и као изненађење на лицу места – дођите у Сурдук и упловите у ковински времеплов током предстојећег викенда, обиђите и остале сокаке и будите део јубиларног „Старог Лале“ и свих програма овогодишње тродневне манифестације https://www.kovin.rs/2021/06/16/jubilej-starog-lale-ta-izvolte-doci-10-put/ у организацији Општег удружења предузетника општине Ковин и под покровитељством општине Ковин.