ИЗ ОПШТИНЕ

УЗ ПОСЛЕДЊИ ДАН ШКОЛЕ: САОБРАЋАЈ УВЕК АКТУЕЛНА ТЕМА

Последњег наставног дана ове школске године, на часовима Технике и технологије, ученици петог разреда „Змајеве“ школе обновили су знања о саобраћају и упознали нови променљиви саобраћајни знак са уграђеним доплер радаром за мерење брзине возила у зони школе.

Летњи распуст је време дечијег повећаног присутва у саобраћају. Променљиве временске прилике, а посебно овако велике врућине, потенцијална су опасност за њих, било у улози пешака или бициклисте. Саобраћајне незгоде у којима страдају деца један су од највећих изазова са којима се данас суочавају сви који се баве саобраћајем. Нови концепти образовања, техничка и технолошка решења усмерена су ка томе да се деца што боље обуче и привикну на учешће у саобраћају и да се на тај начин смањи ризик од конфликата који могу имати тешке последице.

Недавно постављени променљиви саобраћајни знак са уграђеним доплер радаром за мерење брзине возила у главној ковинској улици у зони школе упозорава возаче уколико се не крећу прописаном брзином. У горњем делу знака се налази ограничење брзине, а у доњем брзина возила. Уколико је брзина долазећег возила виша од ограничења брзине, знак приказује измерену брзину возила, цифре почињу да трепере и показује се црвено упозорење „успори“, све док се не смањи испод 30 km/h, када се показује зелено „хвала“.

Овај нови знак су ученици упознали у раду, у реалном окружењу, анализирали и обновили правила саобраћаја која нису лекција за оцену већ заиста живот значе, подсећа све нас њихов наставник Дејан Крецуљ, који је практичну наставу овековечио и оком камере.