ИЗ ОПШТИНЕ

ЗАВРШЕНИ 13. ДАНИ МАЂАРСКЕ КУХИЊЕ У СКОРЕНОВЦУ

Други викенд у октобру традиционално је резервисан за најпознатију гастрономску манифестацију коју организују Скореновчани, па тако ни неповољне временске прилике, уз кишу, нису омеле организаторе из Месне заједнице Скореновац и КУД-а „Петефи Шандор“ да у суботу, 9. октобра, дочекају бројне учеснике и госте на 13. по реду „Данима мађарске кухиње“, уз примену свих препоручених мера заштите против Ковида-19.
Централни догађај овогодишње манифестације отворио је, поздрављајући све и захваливши се посебно гостима из других места и региона, као и учесницима из Мађарске, председник МЗ Скореновац, Тивадар Богош. Почетак припреме традиционалних мађарских специјалитета означен је свечаном паљбом чланова сеоског ловачког удружења, а ове године јела су се крчкала у рекордних 45 котлића. Први пут је кување било такмичарског карактера – у конкуренцији је било 43 учесника, јер домаћини из МЗ и КУД-а су, логично, припремали јела ван конкуренције.
По оцени жирија, најбољи гулаш – мађарско национално јело „перкелт“ припремио је Леши Арпад из Кунсентмиклоша, места побратима Скореновца из Републике Мађарске. Оцењени су још и најлепше уређен штанд и најукуснији колачи, али ни овога пута заиста се није радило о такмичењу – сви учесници и посетиоци окупили су се у Скореновцу ради дружења, доброг залогаја и како би пожелели једни другима, уз традиционалну музику, обичаје и наздрављање, да што пре сви изађу из пандемије која је много тога зауставила.
Уочи централне манифестације, у петак, 8. октобра, одржана је приредба у којој су учествовали скореновачки цитраши, женски хор за очување традиције „Варочка“, деца – ученици ОШ „Жарко Зрењанин“ која су цртала своје виђење „Дана мађарске кухиње“ и уврстила их у свој програм обележавања овогодишње Дечје недеље. Ђаци су такође имали свој штанд у суботу, а у „школском“ котлићу кувао се говеђи гулаш.
Све у свему, једна од манифестација која је и одлуком СО Ковин идентификована као она „од посебног значаја“ за локалну заједницу, успешно је организована у 2021. години, поред свих ограничења и изазова. Зато организатори кажу да „Дани мађарске кухиње“ и даље „расту“ и надају се још бољем програму наредне јесени.
До тада, погледајте фотографије са догађаја – заиста говоре много више од речи, а „потписују“ их љубазни домаћини из МЗ Скореновац и Туристичка организација општине Ковин.