ИЗ ОПШТИНЕ

САСТАНЦИ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ О ДУАЛНОМ МОДЕЛУ ОБРАЗОВАЊА

Привредна комора Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја спроводе активности планирања уписа ученика у први разред средње школе за школску 2022/2023. годину, по дуалном моделу образовања.

Како је развој дуалног модела средњег стручног образовања један од приоритета Владе Републике Србије, из Службе за дуално образовање и образовне политике Привредне коморе Србије (ПКС), а у сарадњи са локалним самоуправама, обавештавају заинтересоване послодавце о планираним активностима које се реализују на ову тему.

И ове године, активности планирања уписне политике отпочињу прикупљањем Изјава о спремности послодаваца за укључивање у дуално образовање, које спроводи Привредна комора Србије. Сви заинтересовани послодавци који желе да приме нову генерацију ученика, могу се пријавити путем веб портала Привредне коморе Србије http://portal.dualnoobrazovanje.rs/Пријава је отворена до 30. новембра 2021. године.

Додатно, у циљу детаљног информисања привредника о моделу дуалног образовања, поступку укључивања послодаваца и новим образовним профилима за наредну школску годину, Служба за дуално образовање и образовне политике ПКС организује 5 онлајн секторских састанака који ће се одржати у следећим терминима:

  1. Понедељак, 18. октобар 2021. године – сектор грађевине, ИТ сектор, хемијска, гумарска и индустрија неметала;
  2. Среда, 20. октобар 2021. године – металска и електро индустрија, сектор енергетике и рударства, индустрија намештаја, папира, шумарство и прерада дрвета;
  3. Петак, 22. октобар 2021. године – прехрамбена индустрија, стoчарство и прерада сточарских производа, биљна производња;
  4. Понедељак, 25. октобар 2021. године – креативна индустрија, саобраћај, индустрија текстила, одеће, коже и обуће;
  5. Среда, 27. октобар  2021. године – туризам и трговина. 

Сви послодавци који желе да пријаве учешће на овим састанцима, могу се регистровати на следећем линку:  https://online.pks.rs/.  Сви састанци одржаће се са почетком у 11 часова, у трајању од сат и по времена. За прикључивање састанку приступа се путем истог линка. Агендом ће бити покривене следеће теме: Уводна реч о дуалном образовању; Процедура укључивања послодаваца у дуално образовање; Права, обавезе и одговорности послодаваца у дуалном образовању; Питања и одговори.

Сходно свему наведеном, позивамо привреднике са територије општине Ковин да искористе ову добру прилику за упознавање са могућностима укључивања у систем дуалног образовања.