ИЗ ОПШТИНЕ

ОБЕЛЕЖЕН ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ – ДВА ВЕКА ШКОЛЕ У МРАМОРКУ

У Основној школи “Сава Максимовић” у Мраморку прошлог петка свечано је обележен велики јубилеј – 200 година од оснивања  Народне школе и доласка првог учитеља у Мраморак.

     Тим поводом одржана је свечана приредба у холу школе, а богати програм са садржајима на српском, румунском и немачком језику извели су садашњи ученици школе, које су припремали њихови учитељи и наставници (у документу испод прочитајте све о учесницима и самом програму који је изведен поводом јубилеја).

На почетку свечаности, директорка школе, Љиљана Крничан, бираним речима честитала је јубилеј ученицима, родитељима, наставницима, свим запосленима и пензионерима. Она је изразила захвалност академику проф.др. Драгољубу Живковићу који је покренуо иницијативу да се у дворишту школе ове године засади бели дуд који ће бити симбол великог јубилеја и, између осталог, истакла:

    „Велики је број ученика, учитеља и наставника који су током два века од настанка школства у Мраморку стицали и преносили знања, а овде стечена знања су многим мраморачким ђацима била основа за будуће успешно школовање, напредак и развој.
Први учитељ у Мраморку био је свештеник Вилхем Ланг који је дошао из Немачке за немачку наставу и који је 1821.године предао захтев Регименти у Панчеву за доделу плаца за изградњу школе и цркве. Убрзо се приступило оснивању школе за српску и румунску децу.Бројни су успеси ученика наше школе током 200 година постојања.
О успесима сведоче значајне награде, дипломе и признања које су ученици освајали на такмичењима од општинског до републичког нивоа и које су истакнуте на видним местима у школи. Имена ученика и њихових наставника су записана у Летопису школе који је водила наставница Дрина Васојевић и који и данас постоји и темељ је за све садашње генерације ученика чија имена и успехе настављамо да уписујемо, а путоказ је за све будуће генерације.Велики успеси наше школе су резултат вредног рада, труда и залагања ученика и њихових наставника и свих претходних директора школе који су промовисали вредности образовања и васпитања и поштовање и неговање принципа једнаког права и доступности основног образовања у складу са географским, демографским, културним, економским и другим карактеристикама, уз уважавање специфичности локалне традиције национално мешовитих подручја и подручја насељених националним мањинама, што доказује и програм који су ученици и њихови наставници припремили.“

      Директорка је потом изразила част и задовољство да у име колектива школе поздрави присутне  госте:
Његову екселенцију  конзула Румуније у Вршцу Баба Даниела, секретара при Националном савету Тибериа Чортана, координаторку Одбора за образовање Родику Алмажан, руководиоца одељења за јавне службе и општу управу Стојанку Тасић, просветног инспектора Радета Бракочевића, помоћника председнице општине Ковин Душана Максимовића, председника Савета МЗ Александра Паулицу, чланове Школског одбора и Савета родитеља, присутне директоре школа са територије општине Ковин, представника Српске православне цркве Ивана Милановића, председника црквеног одбора Румунске православне цркве Виктора Симуља, представнике КУД-а, ДВД-а, као и дугогодишње уважене сараднике школе.

Програм поводом јубилеја школе у Мраморку

Фото: ОШ „Сава Максимовић“ Мраморак