ИЗ ОПШТИНЕ

ПРВИ ПУТ ОДРЖАНО КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У ДУБОВЦУ

Библиотека ,,Вук Караџић“ Ковин организовала је 3. марта књижевно вече у просторијама МЗ Дубовац. Књижевница и професорка српског језика Љиљана Шарац представила је своја два романа – ,,Златна жила“ и ,,Ђурђевим стопама“.
У присуству великог броја посетилаца, а у име домаћина, госте су поздравиле библиотекарка Биљана Илић и в.д.директора библиотеке „Вук Караџић“ Ковин, Ивана Јованов. Обе су изразиле нескривено задовољство што се први пут организује једна промоција књига и књижевно вече у Дубовцу.
,,С обзиром да је 28. фебруара био Дан националне књиге, а у сусрет 8. марту, празнику жена, одлучили смо да овај књижевни сусрет организујемо са нашом драгом Љиљаном Шарац, уз литературу која има претежно женску читалачку публику“, рекла је између осталог в.д.директора, Ивана Јованов.
Историјски роман,,Златна жила“ описује симболику прстена бугарске краљице Теодоре, супруге Стефана Уроша III Дечанског: ,,Живописна и узбудљива прича која повезује три епохе – освит златног доба српске државе, голготу Првог светског рата и данашње време, у којем се догађају злочини чија је клица зачета још пре седам векова: сви који су на силу посегнули за прстеном краљице Теодоре, мајке цара Душана Силног, открили су да у њему немилосрдно клија семе освете“.
Последње дело Љиљане Шарац – ,,Ђурђевим стопама“ представља још једно узбудљиво путовање кроз српску историју: ,,У студеној Силађијевој тамници, рањен и онемоћао, чами осамдесетогодишњи деспот Ђурађ Бранковић. Док чека да се за њега прикупи откуп, пребира по својој бурној прошлости. Присећа се младалачких пустоловина и женидбе поноситом Ирином Кантакузин, љутог ривалства са ујаком Стефаном Лазаревићем, мукотрпне градње Смедерева и упињања да за свој народ освоји што више слободе“.
Вече промоције завршено је тредиционално за овакве сусрете, потписивањем књига од стране ауторке и разменом утисака о представљеном.