ИЗ ОПШТИНЕ

УЧЕНИЦА „ЗМАЈЕВЕ“ ШКОЛЕ ПОБЕДНИЦА ПРОЈЕКТА ИЗ АСТРОНАУТИКЕ

Ученица седмог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ Ковин, Инес Радић, освојила је прво место у пројекту ’’Ко је јурио Гагарина?’’који jе реализован као програм од националног интереса за промоцију науке у 2021. години на основу Јавног позива којег је расписао Центар за промоцију науке ЦПН. Носиоци овог програма су научни клубови који делују у оквиру Центара за стручно усавршавање из Кикинде и Смедерева.

Осим промоције науке код младих, програм је имао и такмичарски део у коме је учествовало 15 школа са око 800 ученика.

Награђени рад Инес Радић – “Прва жена на Месецу”, био је истраживачки изазов да из свих доступних извора сазна о раду Агенције NASA (чији је један од оснивача био и наш Михајло Пупин), посебно на програму “Артемис” за слање прве жене на Месец 2024. године (заправо, НАСА је објавила планове за повратак на Месец до 2024. године, а у ту мисију ће бити укључена и прва астронауткиња).

Иначе, Инес своју професионалну каријеру види управо у раду у оквиру свемирске агенције, што с обзиром на марљивост и посвећеност сваком задатку с правом очекујемо да ће јој се и остварити, открива наставник Дејан Крецуљ, ПР школе, који је послао ову сјајну вест и фотографије.