ИЗ ОПШТИНЕ

БОЛНИЦИ ОСАМ МИЛИОНА ИЗ ПОКРАЈИНЕ ЗА НОВУ ОПРЕМУ

-ДОНАЦИЈА ИЗ „LIFELINE CHICAGO“ ЗА РЕНОВИРАЊЕ ОДЕЉЕЊА

На основу Јавног конкурса Покрајинског секретаријата за здравство за доделу средстава за финансирање односно суфинансирање изградње, одржавања и опремања здравствених установа у 2022. години, Специјалној болници за психијатријске болести (СБПБ) ,,Ковин“додељена су средства у укупном износу од 8.293.542,00 динара за набавку нове опреме, саопштено је из ПР службе Болнице.

Од укупних средстава, 2.646.462,00 динара биће издвојено за куповину ЕКГ апарата (7 комада), 96.000,00 динара за куповину лабораторијског микроскопа, 360.000,00 динара за куповину лабораторијске центрифуге, 180.000,00 динара за куповину лабораторијског микроскопа тринокуларног и 5.011.080,00 динара за куповину опреме за болничку кухињу: 2 електричне пећнице, 2 фрижидера, електрични казан и парни казан.

,,Сва опредељена средства за медицинску опрему доприносе унапређењу свеобухватне дијагностике и квалитета здравствене заштите наше установе. Савремена опрема за лабораторију омогућиће бољи и квалитетнији лабораторијски рад, повећање укупног броја узорака који се обрађују на дневном нивоу, уз пружање нових лабораторијских услуга. Постојећа опрема у нашој болничкој кухињи је дотрајала и у лошем стању, тако да ће се куповином нове опреме у потпуности унапредити и убрзати процес припреме око 3.000 оброка дневно и повећати ниво безбедности на раду“, истакла је овим поводом в. д. директора СБПБ ,,Ковин“ др Јованка Петровић, специјалиста психијатрије.

У болници су у току и радови на комплетном реновирању Одељења за непсихотичне поремећаје и гранична стања на спрату зграде. Укупна вредност радова је 4.236.132,60 динара, а донатор средстава за извођење тих радова је хуманитарна организација Lifeline Chicago, чији је покровитељ Фонд Њ. К. В. Принцезе Катарине.
У циљу побољшања услова за лечење пацијената и рад медицинског особља, обезбеђена су новчана средства за текуће одржавање поменутог Одељења, тј. за извођење потребних грађевинских радова и то: замена електроинсталација које су биле неисправне, нису испуњавале захтеве савремене технологије и биле су угрожавајуће за здравље и безбедност пацијената и запослених, затим молерско-фарбарски радови, сређивање подова, керамичарски радови.
,,У циљу што бољег и бржег опоравка лица са менталним сметњама, настављамо хуманизацију простора и односа у болници и тиме унапређујемо и осавремењујемо рад психијатријске службе. Послови се одвијају предвиђеном динамиком, а сви пацијенти су збринути тако да болница функционише несметано.“ поручила је још в.д. директора др Јованка Петровић
Из болнице подсећају да је, захваљујући Фонду Њ.К.В. Принцезе Катарине, у 2019. години добијена донацију у грађевинским радовима у износу од 3.652.026,18 динара. Том приликом, реновирано је и опремљено намештајем приземље горепоменутог Одељења.