ИЗ ОПШТИНЕ

ОБЕЛЕЖАВА СЕ СВЕТСКИ ДАН РОМА

У 2024. за унапређење положаја ромске мањине више од 6 милиона динара

Поводом Светског дана Рома – 8. априла, председница општине Сања Петровић са сарадницима упућује срдачне честитке за празник свим суграђанима ромске националности, уз поруку да ће локална самоуправа наставити са реализацијом свих пројеката подршке тој заједници. Подсетимо, Светски дан Рома установљен је 1990. године у знак сећања на Први међународни конгрес Рома који је одржан у Лондону 1971. године. Усвојен је међународни назив Ром (што на ромском значи човек) за све припаднике ове националне заједнице, а за химну је изабрана песма „Ђелем, ђелем” (што преведено на српски језик значи „Ишао сам, ишао”) чији текст описује страдање Рома и Ромкиња током Другог светског рата. Успостављена је и застава ромске заједнице, која је и ове године, поводом празника, истакнута на згради СО Ковин, уз државне и покрајинске симболе.

Ковин је једна од седам локалних самоуправа које су септембра прошле године У Крагујевцу, у присуству ресорног министра, потписале споразум о сарадњи са Екуменском хуманитарном организацијом из Новог Сада ради реализације пројекта “Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих група у Републици Србији 2023-2026.“ Пројекат је подржан од швајцарске организације ХЕКС/ЕПЕР, а у складу је са Националном стратегијом за социјалну инклузију Рома у периоду од 2022. до 2030. године. У наредне три године, биће реализоване активности из области спречавања дискриминације, образовања и стамбене подршке у делу озакоњења објеката у којима ромске породице живе.

Буџетом општине Ковин за текућу годину, опредељено је 6.170.000 динара за подршку ромским породицама, од тога 4.000.000  за унапређење услова становања, 900.000 динара за унапређење образовања, 400.000 за здравствену и социјалну заштиту, 70.000 за унапређење запошљавања, 800.000 за рад и активности ромског координатора за општину Ковин, што је укупно 610.000 више у односу на 2023. годину.