ИЗ ОПШТИНЕ

У ЦРВЕНОМ КРСТУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЛОНТЕРА

ПРАЗНИК ЗАХВАЛНОСТИ НАЈХУМАНИЈИМА ОВЕ ГОДИНЕ ПОД СЛОГАНОМ „НЕЗАУСТАВЉИВИ“

Црвени крст Ковин обележио је претходног викенда пригодним програмом и окупљањима – колико то дозвољава још увек актуелна епидемиолошка ситуација – Међународни дан волонтера, 5 децембар.

У суботу, 4. децембра, волонтери Подмлатка су се окупили  на дружењу са нешто старијим „колегама“,  који су за њих припремили видео о волонтирању под називом „Свуда нас има“. Подељени су им након тога поклони пажње, у знак захвалности на  несебичном труду који улажу за помоћ другима. Свако је добио календар Црвеног крста Ковин за 2022, по једну свеску и оловку. Млади волонтери присетили су се свега што су радили у последњих годину и по, посебно у отежаним условима пандемије. Истoг дaнa, вoлoнтeри, чланови ОВТЈ „Дуга“ су сe oкупили у прoстoриjaмa Црвeнoг крстa Кoвин у вечерњим сатима гдe су уз дружeњe, музику, пoклoнe и пoслужeњe, oдглeдaли видeo прикaз o пoчeцимa вoлoнтирaњa свaкoг oд вoлoнтeрa.

У недељу, 5. децембра, Међународни дан волонтера, Црвени крст Ковин је обележио уз присуство најзаслужнијих волонтера у области добровољног давалаштва крви – ДДК. Наиме, била је ово прилика да се организација захвалила свима који редовно дају крв за спас живота многих људи којима је она неопходна. Због КОВИДА-19, нажалост, током 2020-те, па ни у јуну ове године, није било могуће организовати традиционално дружење на Чардаку поводом 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви. Због тога је ковински Црвени крст организовао пријем и пригодно дружење у својој сали, како би се на достојан начин захвалили најхуманијима међу нама.  

Уручена су признања и захвалнице Црвеног крста Србије добровољним даваоцима, а уручио их је председник Црвеног крста Ковин, примаријус др Свето Вукадиновић. Присутне је поздравила секретар организације, Велинка Фара и захвалила се свима који су дали и најмањи допринос да се у несрећном времену епидемије превазиђу многе тешке и емотивне ситуације. Посебно се захвалила свима који су издвојили време и дошли да лично приме признање и поклоне. Наравно, на свечаности су прочитана имена свих добитника признања за вишеструко давање крви: додељено је укупно 89 признања, од тога 2 признaњa зa 75 дaвaњa, 7 признaњa зa 50 дaвaњa, 10 признaњa зa 35 дaвaњa, 18 за 20, 19 за 10, 33 за 5.

 
Међународни дан волонтера обележен је ове 2021. под слоганом „Незаустављиви“, јер симболише посвећеност и оданост  волонтера, спремних да у свакој ситуацији дају свој допринос отпорности заједнице и спремних да одговоре на сваку кризу.