ИЗ ОПШТИНЕ

СРЕДЊОШКОЛЦИ: БАЗЕН, УРЕЂЕНЕ СТАЗЕ И МЕСТА ЗА РЕКРЕАЦИЈУ

 У оквиру Јавне анкете за грађане, спроведена је и прилагођена узрасту Анкета за средњошколце – ученике Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“ и за ђаке ССШ „Васа Пелагић“ Ковин.


Средњошколци су тако имали прилику да кажу шта њима недостаје, на чему би локална самоуправа требало да поради, а замолили смо их и да своје идеје образложе. Такође, у тексту Анкете укратко смо их подсетили шта је све надлежност локалне заједнице, а оставили смо и могућност да поставе питања о неким пројектима.

 Збирно, највећи број ученика има жељу да се заврши пројекат изградње базена на Шљункари и ту се „поклапају“ са учесницима грађанске анкете.

На другом месту као идеја, а очигледно и жеља младих наше општине је пројекат за реконструкцију бициклистичке стазе у Ковину, али и изградња стазе за бициклисте ка селима и између насељених места. Ђаци кажу да би то био и здравији и јефтинији начин да се превезу до школа у Ковину (осим у најтежим зимским условима).

„Бронзу“ код средњошколаца заузимају заједно све идеје које имају за циљ уређење зелених површина, места за рекреацију и, паралелно, пројекти из области заштите животне средине – млади су веома свесни чињенице да има превише отпада око нас. Идеје су следеће: Пешачка стаза од Дунавца, кроз шуму поред Дунава; Реновирање или изградња нових паркова; Уређење језера Провала у Плочичком риту (купалиште, мол за везивање чамаца, места за пецање, клупе..); Отварање рекреативног парка; Стаза за трчање и тениски терен; Уређење простора на Дунавцу; Уређење Поњавице и језера Краљевац; Чишћење Дунавца и Шљункаре; Више канти за смеће у граду и на периферији; Рециклирање отпада (увођењем канти за разврставање смећа); Место за ваншколске активности; Подизање свести младих о загађености животне средине (поделом летака)

Средњошколци поручују и да треба поправити локалне путеве у целој општини и урадити нови пут Делиблато-Мраморак.

Једна од, у односу на потребна средства, скромнијих, али изводљивих идеја јесте предлог за пројекат „Ученички ормарићи у школама“. Ђаци кажу да им је потрбан лични кутак у школи, а и „да не бисмо вуцарали неке торбе, већ да носимо само оне књиге које су потребне за учење и домаћи“ – директна је порука.

Иако овде говоримо о укупним резултатима анкете, треба рећи да су се ученици Гимназије и економске школе мало више потрудили да учествују у процесу предлагања пројеката за које ће се издвојити новац заједнице. Тако, занимљив је предлог једне ученице 4. разреда за „Заједнички радни простор за независне професионалце“. Према тој замисли, требало би издвојити простор за неку врсту креативне радионице за стручњаке разних профила: „Ту мислим на наставнике, професоре, предаваче, уметнике, итд. Поред чињенице да деле простор, могу радити на разним пројектима заједно са младима. То може бити место за разне радионице, предавања…“

Ђаци сматрају да део локалног буџета треба определити у хуманитарне сврхе – свесни су да нема новца за „скупо комплетно лечење људи“, већ да се намени за куповину разних помагала суграђанима који то никако не могу приуштити.

Ученици би волели и да Ковин има породилиште, да се изгради нова аутобуска станица,  да се прошири азил за псе…

Анкету је попунило укупно 47 ученика (35 учесника анкете из ГЕШ „Бранко Радичевић“ и 12 из „Васе Пелагића“). Овим путем се захваљујемо директорима средњих школа на саарадњи и посебно професорки грађанског васпитања у Гимназији и економској школи Јелени Ђерић, која је учинила додатни напор мотивишући већи број ђака на почетку школске године која је све – само не обична, имајући у виду епидемиолошку ситуацију која нам је свима изменила животне навике.

Related Posts